Houby jsou skutečně kouzelné pro maloobchod a gastronomii

Houby jsou skutečně kouzelné pro maloobchod a gastronomii

Nedávno jsem šel do houbové králičí nory. A ne takový, jaký si možná představujete.

Všechno to začalo zprávou Roundup Retail Roundup společnosti RangeMe za 2. čtvrtletí, ve které jsem se dozvěděl, že klíčové slovo „houba“ bylo na RangeMe stylish mezi maloobchodními kupujícími potravin, nápojů, péče o zdraví a krásu ve Spojených státech. Po hlubším prozkoumání dat jsem zjistil, že kupující hledali všechny druhy těchto impozantních hub od čerstvých hub až po doplňky stravy, nápoje, jerky a dokonce i kávu.

Vyzbrojen těmito poznatky jsem se vydal na výstavu Plant Based Entire world Expo 2022 v newyorském Javits Heart, abych zjistil, co o houbách říkají maloobchodníci, provozovatelé stravovacích služeb a značky. Nebyl jsem zklamán. Houby se skutečně stávají oblíbenými mezi kupujícími a již nejsou jen základním produktem v sekci produkce. Nyní je lze shánět po celém obchodě v několika kategoriích. Podle NielsenIQ Retail Measurement Providers, NielsenIQ Merchandise Perception, využívající Label Perception, došlo v posledních třech letech k výraznému nárůstu některých nových a přicházejících přísad z hub, zejména produktů obsahujících Reishi (nárůst o 72,3 %), Lions Mane (nárůst o 534,5 %) ) a chaga (nárůst o 238,4 %). Celkově se prodej hub a produktů obsahujících houby od roku 2019 zvýšil o 21,8 %.

Několik produktů na bázi hub se stalo finalisty v různých kategoriích Environment Plant-Primarily based Awards, které byly vyhlášeny během speciálního ceremoniálu na letošním Plant Based mostly World Expo. Vítězem Nejlepší alternativy masa se stala, jak správně, značka hub: The Mushroom Meat Co., která zvítězila za produkt Pulled Pork.

Proč je v dnešní době o houby takový zájem? Na základě mých rozhovorů s kupujícími a značkami na výstavní ploše az rozhovorů s kupujícími RangeMe jsem zjistil, že k popularitě hub přispívají tři hlavní faktory: jejich dostupnost, všestrannost a blahodárné účinky na zdraví.

Zakořeněné v pandemii

Toto nedávné šílenství po houbách sahá až do počátku pandemie, kdy spotřebitelé čelili kombinaci nudy v kuchyni a strachu z nakažení virem. Protože všichni uvízli v domácí karanténě, trávili spoustu času vařením vlastních jídel a začali experimentovat s novými ingrediencemi, jako jsou houby. Ve stejné době byly houby nabízeny v populárních médiích professional jejich vlastnosti zvyšující imunitu.

„Pandemie dala lidem spoustu příležitostí vyzkoušet nové věci v kuchyni,“ říká John Rosenblum, Category Supervisor – Grocery, Dairy & Frozen pro uživatele RangeMe. Citarella, distributor a prodejce gurmánských jídel se sídlem v New Yorku s obchody na Manhattanu, Extended Islandu a Connecticutu. „Během té doby mnoho slavných kuchařů pokračovalo ve svých present a díky tomu jste viděli spoustu kreativity. Z pohledu labužníka jsou krmné položky, jako jsou houby, druhem hledání pokladu a otevřely spotřebitelům spoustu nových možností vaření.“

Citarella je známá svými bílkovinami, zejména suchým hovězím masem, vzduchem chlazeným kuřecím, jehněčím a rybím masem – které se do obchodů dovážejí často hodiny poté, co byly uloveny u břehů Prolonged Islandu. Rosenbloom rád o své práci mluví jako o „podporě bílkovin“ tím, že sleduje nové stylish v jídle a nalézá produkty, které se k nim dobře hodí. Pokud jde o houby, říká, že jejich dostupnost a všestrannost z nich dělá perfektní kompliment k mnoha proteinům prodejce.

Skvělá alternativa masa

Stále častěji se houby dokonce stávají náhradou masa, a to zejména na univerzitních kampusech, kde mezi studenty rychle roste zájem o rostlinné alternativy masa, z nichž mnozí požadují, aby do jejich jídelníčku bylo přidáno více položek s houbami. (ECRM Setkání s rostlinnými potravinami a nápojikterý se konal na začátku tohoto měsíce, každým rokem roste na popularitě, protože tento trend je stále populárnější).

„Houby jsou neuvěřitelně výživné a přímo nabité chutí,“ říká Rose Forrest, koordinátorka udržitelného rozvoje pro Massachusetts, New York, Connecticut a Rhode Island professional Sodexoa pravidelný účastník ECRM zasedání, který poskytuje stravovací služby a služby správy zařízení. “Je to něco, co studenti objímají v kampusech, kde sloužíme.”

Forrest říká, že jsme daleko za dny obyčejných hub, na kterých mnozí z nás vyrostli, a protože existuje tolik úžasných odrůd a příchutí, ze kterých si můžete vybrat, vytvářejí nepřeberné množství možností menu. „Jsou nabité chutí, účinkem a umami a jsou dobrou náhražkou masa. Je to skvělé jako trhané, na pizzy, sendviče a v podstatě na všech platformách, na které jsou studenti zvyklí. Hodí se na vaši grilovací stanici jako hamburger s houbami portobello a můžete si to dát na rizoto, které tu na některých účtech skutečně máme na lince. Houby jsou prostě tak všestranné.“

Houby se na akademické půdě staly tak populární, že se Sodexo spojilo Farmy Excess fat Moon zajistit, aby jich bylo vždy po ruce ve více než 40 areálech, které obsluhuje její divize. Pro účty v Massachusetts a Rhode Island má Sodexo method měsíce sklizně, ve kterém každý účet předkládá objem, který očekávají, že projde na týdenní bázi professional konkrétní položky, aby farma věděla, kolik má jednotlivé odrůdy pěstovat. Houby lze sklízet již za několik týdnů, proto mají tak vysokou dostupnost, což umožňuje kampusům plánovat podle svých potřeb. Některé účty mohou projít až pěti případy hub za týden.

Baleno s výživou

Dalším důvodem attractiveness hub jsou obrovské wellness výhody, které poskytují. Houby jsou bohaté na vitamín D a vitamín B a kromě výše uvedených výhod na imunitu pomáhají snižovat riziko rakoviny a stimulují zdravější střeva. „Je zde mnoho zdravotních výhod,“ říká Wilson Pichardo, manažer kategorie/nákupce – potraviny, mléčné výrobky a mražené zboží ve společnosti Citarella. „Jsou skvělé professional zdraví srdce, pro posílení imunity a jsou dobré i na krevní tlak. Mají také vysoký obsah vlákniny a bílkovin.“

Z tohoto důvodu se Pichardo snaží přidat do prodejen maloobchodníků více produktů na bázi hub, včetně doplňků, houbových přesnídávek, jerky a nápojů. Na světové výstavě Plant Dependent Entire world Expo vytvořili dodavatelé produktů z hub seznam nejlepších značek Citarella, s nimiž lze navázat.

Sílu hub nevyužívají pouze prodejci potravin. Specialisté na výživu a wellness nabízejí různé doplňky s houbami jako klíčovou složkou, aby oslovily spotřebitele, kteří hledají přirozenější přípravky. „Lidé se přiklánějí k přírodním doplňkům s mnoha výhodami, což je jeden z důvodů, proč jsou houby stylish,“ říká Ally Rapp, asistentka obchodníka – Weight Management, Herbs & Greens a Wellness & Natural beauty for GNC, další člen RangeMe. “Od COVIDu jsme viděli více spotřebitelů, kteří hledají wellness rutinu, která by jim pomohla s imunitou a jejich celkovým zdravím.”

Joeovi oblíbení

Zatímco na Plant Dependent Planet Expo bylo mnoho značek hub, zde jsou tři, které u mě opravdu vynikly:

Bajka

Pohádkové houby

Bajka, finalista ceny Plant-Dependent Meat Different Award, byl mým oblíbeným místem během celé display, kdykoli jsem potřeboval něco zakousnout. Její produkty jsou vyrobeny z hub shiitake, jejichž hustá, masitá vlákna a příchutě jsou přirozeně podobné masu a neobsahují GMO, konzervační látky a umělé přísady. Měl jsem to obyčejné, na kluzácích a na tacos a přísahal bych, že jsem jedl steakové taco, kdybych neznal nic lepšího.

MyForest Food items

Moje lesní jídla

Měl jsem to štěstí mít MyForest Meals stánek hned vedle stánku RangeMe na výstavě Plant Centered World Expo. Značka – která byla také finalistou ceny Plant-Based mostly Meat Substitute – využívá mycelium k pěstování vlákniny bohaté na živiny, které replikují textury a chuť masa, a tým na akci předváděl svůj produkt MyBacon. Když to vařili na grilu, vůně byla úžasná. Jeho textura byla překvapivě podobná slanině a měla bohatou umami chuť, která byla vynikající. Jedla jsem to samotné, ale myslím, že by to bylo skvělé i na sendviči.

Popadelici

Popadelici

Popadelici se stal finalistou nejlepší rostlinné svačiny za své křupavé houbové chipsy, což jsou houby shiitake přepracované jako moderní superpotravinová svačina. Jeho chipsy jsou smažené na vzduchu a přicházejí ve třech příchutích: trippin’ lanýžová parmka, kroucené thajské chilli a moje oblíbená, rad rozmarýn a sůl. Stále jsem se vracel do jejich stánku professional další!

Se všemi těmito inovacemi bude zajímavé sledovat, jak se bude segment hub nadále vyvíjet a kam to značky, maloobchodníci a spotřebitelé vezmou. „Různé typy produktů budou mít velkou všestrannost,“ říká Pichardo ze společnosti Citarella. “Nebude to jen vaše alternativní slanina nebo alternativní tacos.” Uvidíte mleté ​​maso a jogurt s reishi nebo shiitake a další inovace. Bude mnohem více potravin a doplňků na bázi hub v různých alternativních formách.“

Jedna věc je jistá. Zatímco houby mohou ve stínu vzkvétat, světlo, které na ně svítí maloobchodníci a provozovatelé stravovacích služeb, jistě podnítí další růst!

Kupující na RangeMe – mají zájem zúčastnit se tohoto houbového frenzi? Prohlédněte si tisíce produktů z hub tady.

Leave a Reply